Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Ψέματα, ψεματάκια και κατά συνθήκη ψεύδη

Σιχαίνομαι το ψέμα.
Σιχαίνομαι την υποκρισία.
Σιχαίνομαι τους ψεύτες..
Τρεις συνεντεύξεις διάβασα στη σειρά και στις τρεις οι ίδιες απαντήσεις. Δε λες ψέματα? Τα σιχαίνεσαι? Σοβαρά? Κι όλο αυτό δλδ που έλεγες πριν, για την υπέροχη ζωή που ζεις, ήταν αλήθεια? Ξέρεις εσύ πολλούς να ζουν αυτή την υπέροχη ζωή και έχουν ανάγκη να βγουν, σα το τελάλη, να τη διατυμπανίζουν? Άκου, δε λέω ποτέ ψέματα! Λες και παραλές και λες και πολλά.

Η αλήθεια είναι υπερεκτιμημένη νομίζω. Άσε που είναι και υποκειμενική. Αλλιώς εννοώ εγώ την αλήθεια, αλλιώς ο άλλος. Είναι αυτά τα… πως τα λένε… τα… διαπλεκόμενα, στη μέση. Γενικά έχω πολύ καλές σχέσεις με το ψέμα. Έως και άριστες μπορώ να σου πω. Έχω πει πολλά ψέματα στη ζωή μου. Ίσως γι αυτό και τα καταλαβαίνω 9 στις 10 φορές. Απλά τώρα…μεγάλωσα. Και δεν έχω ότι χρειάζεται πια. Και γι αυτό τα σταμάτησα (…περίπου).
Γιατί το ψέμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το ψέμα θέλει τέχνη, φαντασία και καλό μνημονικό. Αν δε μπορείς, χίλιες φόρες καλύτερα, να μείνεις στην αλήθεια σου.

Υπάρχει μια παροιμία που λέει
Εάν θέλεις έναν καινούργιο φίλο, πρέπει να του κλείσεις το μάτι. Εάν θέλεις να τον κρατήσεις, πρέπει να κλείσεις και τα δυο.
Κάπως έτσι. Δε με νοιάζει να μου λες ψέματα ή αλήθεια. Έτσι κι αλλιώς το καταλαβαίνω. Κι επειδή το καταλαβαίνω και χαζή δε με λες εύκολα, μπορώ να καταλάβω και πότε είναι κακοπροαίρετο και πότε όχι. Κι αν είναι κακοπροαίρετο, έτσι κι αλλιώς το θέμα έχει λήξει για μένα –όπως έχω πει κι άλλη φορά, η συγχώρεση αν με πονέσεις, δεν είναι από τα δυνατά μου σημεία-. Αν όμως είναι καλοπροαίρετο, με σκοπό να κάνει εσένα ή εμένα, να νιώσω καλύτερα, δεν έχω πρόβλημα. Καταλαβαίνω τα όρια της αλήθειας σου και ξέρω μέχρι που μπορώ να φτάσω μαζί σου.

Εκείνο όμως που με στέλνει για τακούνια είναι τα άτεχνα ψέματα. Αυτά που τα λες, χωρίς να μπορείς να τα υποστηρίξεις. Αν ένα ψέμα είναι σημαντικό για σένα να το πεις, θα το δεχτώ. Μη με προσβάλεις όμως με κακοτεχνίες. Θίγεις τη νοημοσύνη μου κι αυτό με εκνευρίζει.

Άσε που όλα τα ψέματα δεν είναι ίδια. Ναι υπάρχουν ψέματα που λέγονται με σκοπό να βλάψουν τον άλλο ή να τον χειραγωγήσουν. Υπάρχουν όμως και ψέματα που λέγονται σα ψυχοθεραπεία και υπάρχουν κι αυτά που λέγονται από αγάπη Δε θα πεις ποτέ, ας πούμε, στο παιδί σου ότι είναι άσχημο, ακόμη κι αν το βλέπεις. Δε θα πεις ποτέ στον συνάδελφο με τα ειδικά προβλήματα, πως είναι φύρα για τη δουλειά.

Και φυσικά υπάρχουν και τα κατά συνθήκη ψεύδη (να ναι καλά!!). Γιατί δλδ αν σε ρωτήσει τσαχπίνικα «πάχυνα?» πρέπει να πεις «ναι, σα βόδι έγινες!»? Δεν είναι πιο γλυκό το «εσύ? Για όνομα του θεού!»? Η αν ρωτήσει στα ξεκούδουνα «τι σκέφτεσαι?» γιατί να βιαστείς να απαντήσεις «πως με έχεις πρήξει με τις ερωτήσεις σου», όταν με ένα «τίποτα μωρό μου» - ή για τους πολύ προχωρημένους «πόσο πολύ σ αγαπάω»- και δε θα σου γυρίσει σε θρίλερ η βραδιά και το τοστάκι σου θα χεις το πρωί, αντί να σου πετάξει τη φρυγανιά ΜΕ το βούτυρο στα μούτρα.

Και βέβαια υπάρχει πάντα και η παγίδα. Γιατί, ενώ όλοι και λέμε και ακούμε ψέματα, αν-ποτέ-και-όταν μαθευτεί, το θεωρούμε ηθικό καθήκον να αντιδράσουμε, μη και μας περάσουν οι άλλοι για χάπατα.
Κι άμα πιάσεις τον άλλο, πράξε κατά βούληση, αν όμως πιαστείς –χωρίς να το θέλεις- μια είναι η απάντηση.

«Δε σου έχω πει ποτέ ψέματα! Να! Μα την αλήθεια!»

34 σχόλια:

Η τρελή είπε...

Σίγουρα είναι υποκειμενική η αλήθεια....! Κι όλοι έχουμε πει τα σχετικά ψέμματα, άλλος πολύ άλλος λίγο! Η διαφορά είναι αυτή που κι εσύ επισήμανες, να μη λες ψέμματα με σκοπό να βλάψεις τον άλλον και να λες την αλήθεια με μόνο σκοπό να πληγώσεις κάποιον! Υπάρχει κι η μέση λύση!
Καλημέρες

aKanonisti είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου....
Το ψέμα θέλει τέχνη.... και επειδή δεν την έχω... προτιμάω να μην λέω ψέματα... οχι για λόγους ηθικής... αλλά λόγω ανικανότητας...

Κατά τα άλλα....με έχουν φλομώσει... στο ψέμα... τα τσακάλια...δυστυχώς όμως δεν κρατάνε πολύ......

:-))))

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Είμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω μαζί σου. Τα λες πολύ σωστά.
Και μη θαρρέψεις ότι αυτό είναι ψέμα.
Αν πρόκειται να πεις ψέμα, μη λες τίποτα!!! Όλοι θα είναι πιο καλά.
Καλωσόρισες και καλώς σε βρήκα...
Θα τα λέμε συχνά απ'ότι φαίνεται.
Καλό μεσημέρι.

ELvA είπε...

Να πω οτι συμφωνω 100% μαζι σου.
Aχ βρε Σοφια εισαι και μακρια για παρεα! ;)

(Σημ. Δε λεω ψεμματα ) ;)

Flonsavardu είπε...

όλα σωστά αυτά που λες. αν και προτιμώ να μην κινούμαι με ψέματα, επειδή όπως λένε και παραπάνω είμαι ανίκανη να λέω. αν λέω όμως τα λέω πολύ καλά, απλά καταβάλλω προσπάθεια την οποία βαριέμαι να καταβάλω.

και από τον σύντροφο μου δεν θέλω ψέματα, εκεί ναι, θα αισθανθώ ανίκανη και προδομένη από το πιο χαζό ψέμα. από τους φίλους μου όμως, παιδιά λέτε αβέρτα. έτσι και αλλιώς και εγώ λέω. "όχι δεν θύμωσα", "όχι τελικά δεν θα μπορέσω να τα πούμε γιατί έτυχε... αυτό" (ενώ έχεις ήδη κανονίσει, αλλά μετά βαρέθηκες, και περιέργως ναι, δεν το καταλαβαίνουν πολλοί αυτό!) και άλλα τέτοια γλυκά.

όσον αφορά την ερώτηση που μου κάνουν οι φίλες μου "αδυνάτησα" ή "πάχυνα" τη θεωρώ απαράδεκτη και η απάντηση θα έπρεπε να είναι "δεν προσέχω, δεν με νοιάζει". και θα είναι η αλήθεια!

Gi Gaga Kouni Beli είπε...

Εάν θέλεις έναν καινούργιο φίλο, πρέπει να του κλείσεις το μάτι. Εάν θέλεις να τον κρατήσεις, πρέπει να κλείσεις και τα δυο.

Nα τον πλακώσω στα μπουνίδια δηλαδή;

next_day είπε...

Συμφωνώ με όσα λές...και μου άρεσε πολύ ο τρόπος που τα παρουσίασες!
Φιλί γλυκό!

gnostosagnostos είπε...

συμφωνω με αυτα που λες αλλα ποσοι συμφωνουν μαζι μας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ???

korinoskilo είπε...

ναι ναι χρειαζετε τεχνη.... και δεν την εχω γι αυτους που με ξερουν :Ρ


καλησπερουδια

Maya είπε...

προσπαθώ να μην λέω ψέμματα.
όχι για λόγους ηθικής,
αλλά γιατί αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται
και αισθανόμαστε αμφότεροι άσχημα!

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

Συμφωνώ, έχω κάνει αυτές τις σκέψεις πολλές φορές κι έχω κουραστεί να ακούω το κοινός λεγόμενο: μισώ και σιχαίνομαι το ψέμα. Το ακούει κάνεις τόσο συχνά που τελικά αναρωτιέται μήπως ζει σε έναν κόσμο γεμάτο αλήθεια και κάπου έχει χάσει επεισόδια.
Ο Νίτσε είπε αυτός που δεν είναι ικανός να πει ψέμματα δεν έχει ιδέα τι είναι αλήθεια. Μάλλον εννοούσε την ελευθερία της επιλογής. Ο άνθρωπος που ασκεί το δικαίωμα στην ελεύθερη βούληση μπορεί κάλλιστα να επιλέξει να πει ψέμματα αν έτσι κρίνει. Ο Λόγος και η αιτία είναι που κάνουν τη διαφορά.

Καλό βράδυ.

Dimitris είπε...

δε νομίζω ότι χρειάζεται καμμιά ιδιαίτερη τέχνη να λες ψέμματα... αυτό το κάνουμε όλοι όπως λες.

Τέχνη χρειάζεται στο να λες την αλήθεια κι επίσης στο να ακούς την αλήθεια, κάτι που πολύ λίγοι άνθρωποι το έχουν αφού έχουμε συνηθίσει το ψέμα. Γι' αυτό επικρατεί τέτοια αποχαύνωση κι ο καθένας κοιτάζει την πάρτη του.

Εκεί όπου μπορείς ν'αποφύγεις ένα ψέμα, απόφυγέ το. :)


ΥΓ. γιατί δηλαδή να μην της πω ότι πάχυνε αν όντως πάχυνε; Πάνω απ'όλα η υγεία :Ρ

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ είπε...

Υπέροχο δοκίμιο για το ψέμα!...
Πάντως αντικειμενική αλήθεια υπάρχει, ακόμα κι αν εμείς βλέπουμε μόνο κάποιες απόψεις της...

Α! Μου τη δίνει το ψέμα και οι ψεύτες! Ίσως γιατί είμαι τεμπέλης και δε θέλω να θυμάμαι... κι όποτε λέω ψέματα, σιχαίνομαι τον εαυτό μου... (αντ' αυτού, υπάρχει η... διπλοματία... να μη λες ψέματα αλλά να υπεκφεύγεις...)

Pure Honesty είπε...

Καλημέρα, εγώ συμφωνώ απόλυτα με τον Δύσπιστο... αν είναι να πεις ψέμα, μην πεις τίποτα!
Τα σιχαίνομαι τα ψέμματα, και να τα λέω και να τα ακούω! Αν και είμαι εύπιστη και πιστεύω όοοτι μου λένε... στο τέλος όοολα αποκαλύπτονται!

Ανώνυμος είπε...

χαιρεται,
εκτος απο το ψεμα παιδια υπαρχει και η ωραιοποιημενη αλήθεια. πχ δεν είναι ανάγκη να πεις στη φιλη σου οτι πάχυνε με ακομψο τροπο.μπορεις να το θεσεις ευγενικα και αδιαφορα. Στο κατω κατω για το καλο της ειναι αλλιως τι σοι φιλια ειναι οταν καποιος παρεξηγειται με κατι τοσο απλο και τετριμενο οσο η αληθεια κανα δυο κιλων παραπάνώ;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάλι, στην ηλικία μου χιχιχιχ, το μοναδικό "παραμύθι" που αποφεύγω, είναι εκείνο προς την πάρτη μου. Να μην παραμυθιάζω εγώ τον εαυτό μου προσπαθώ, στο μέτρο βεβαίως του εφικτού γιατί η φύση του ανθρώπου, πως να το κάνουμε, είναι να παραμυθιάζεται.
Τους άλλους μια χαρά τους παραμυθιάζω, αναλογικώς και κατά περίπτωση, του τι τραβά ο οργανισμός τους. Πόσο ψέμμα αντέχει το μυαλό τους, πόσο προκαλούν με τις ψεύτικες ερωτήσεις τους για ακόμα πιο ψεύτικες απαντήσεις. :)
Αν δεν τους αρέσει, ας έκαναν το ίδιο. Έτσι κανένας δεν θα παραμύθιαζε τον εαυτό του, έτσι το ψέμμα επί της ουσίας θα έχανε τη δύναμη του. Ο κόσμος θα γινόταν αληθινά "ηθικός και αγγελικά πλασμένος".
Πφφφφφφ μονότονο.
Ένας "αληθινός" κόσμος.
Πφφφφφφφ πλήξη
:)

Άσε που η άποψη ότι "η αλήθεια είναι αντικειμενική" χωρά πολύ νερό. Αν μιλάμε για το αν είναι Δευτέρα ή Τρίτη, τότε ναι. Γι΄αυτό και κανένας δεν σου λέει ψέμματα γι΄αυτό. Αλλά οι "αλήθειες" που στην ουσία είναι γνώμες ή απόψεις, μπορεί να έχουν χίλιες όψεις. Ο καθένας με τη δική του αλήθεια λοιπόν και κόσκινο στον οισοφάγο, πόσες θέλουμε να περνούν και να τις καταπίνουμε αμάσητες.

Καλημερούδια σας

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

τρελή αυτή η μέση λύση θα είναι η καταστροφή μας στο τέλος να μου το θυμηθείς :)

akanonisti είδες ρε παιδί μου ενα πράμα. τα καλά ψέματα δε κρατάνε πολύ γμτ!

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ την άλλη φορά θα σου βάλω και μαχαίρι στο λαιμό :)
Καλωσόρισες!

Elva όλα στο μυαλό είναι.Aκόμη και η απόσταση ;)

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

flonsavardu αχαχαχαχαχαχα δε πειράζει βρε που δε λες συχνά. φτάνει που όταν λες τα λες σωστά!
όσο για το σύντροφο...στη τελική κανείς δε μένει κοντά μας αν δε μας αγαπάει,οπότε το να καίγεσαι κακό στον εαυτό σου κάνει,ασε που μας βάζει κι άλλα θέματα εκτός της ασχήμιας!!! :))

gi gaga kouni beli μ αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι!κανένας οίκτος!

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

next_day ευχαριστώ για τα καλά λόγια :)

γνωστος αγνωστος αν με το πραγματικά εννοεις το πόσοι δέχονται πως λένε και ακούνε ψέματα... ελάχιστοι.

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

korinoskilo ναι ναι θέλουν.Γιατί τα άτεχνα είπαμε.Eίναι επικίνδυνα :P

Maya έτσι είναι. ότι μας κάνει να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας :)

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

Κωνσταντίνε και τον Νίτσε τον συμπαθώ πολύ κι εσένα :)

Dimitris το ψέμα θέλει τέχνη και η αλήθεια θάρρος ή θράσος.Ανάλογα :)

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ βρε συ μπας και δεν είναι που συχαίνεσαι τον εαυτό σου απλά τα ξεχνάς και καρφώνεσαι??? :)))

Pure honesty χαίρομαι για σένα αν όντως έτσι είναι :)

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

Ανώνυμος ωραιοποιημένη αλήθεια. Μ αρέσει :)

ΦΟΡΑΔΑ πες τα μάνα μου που βρέθηκα άξαφνα μόνη εδώ. Δε ξέρω πως μου ρθε αλλά λέω να καπαρώσω το "κατσίκα" τελικά!

Ανώνυμος είπε...

Ωραιότατη η αίγα !!!!
Ωραιότατη!!!!!!
Με τα ...αναμασήματά της
με τα ...κέρατά της τα τράγια
με τα όλα της....
:)))))))))

Τσουχτρα είπε...

Κατα Χάρη και Πάνο "....δίχως το ψέμα θα'ταν μαύρη η αλήθεια..."
Κατ' εμέ, καθένας πορεύεται με ό,τι αντέχει και έχει !

Καλή σου μέρα Σοφία μου !

A.G.Selena είπε...

Προσωπικά δε μου αρέσει το ψέμα καθόλου.Έχω πει μερικά,δε λέω,άλλα δεν είμαι καλή ψεύτρα.Φαίνεται στα μάτια μου.Κι εκτώς αυτού προτιμώ την αλήθεια.Για μένα είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος δρόμος.

Τα κατά συνθήκη που λες είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο.Όμως σκέψου κι αυτό.Όταν αγαπάω κάποιον πραγματικά θα του πω την αλήθεια γιατί τον νοιάζομαι.Κι εκείνος θα το δει.Ακόμα κι αν ξινίσει τα μούτρα για λίγο.

Έχω ένα φίλο.ΑΔΕΡΦΟ!Είμαστε μαζί από το γυμνάσιο.Από τότε που τον γνώρισα του έλεγα πάντα την αλήθεια.Ξερά και ωμά.Στο κεφάλι που λέμε.Εκείνος μου έλεγε ότι δε θέλει να του τη λέω.Σήμερα μετά από 10χρόνια φιλίας.Εκείνος μου έμαθε να λέω την αλήθεια με τρόπο που να μην πληγώνω τους άλλους κι εγώ του έμαθα να θέλει και να αγαπάει την αλήθεια...

Σε κούρασα για πρώτη επαφή.Συγνώμη!
Θα περνάω λέγοντας πιο λίγα :Ρ

Miss Pink είπε...

χμμμ..
με προβληματίζει που σχεδόν όλοι εδώ "μισούν τα ψέματα", "δεν λένε ποτέ", "δεν είναι καλοί σε αυτό" κτλ. κτλ.

ύποπτο δεν νομίζεις ;)

πάντως θα ήταν γαμάτη μια φάση τύπου πινόκιο :Ρ
να μας μεγαλώνει κάτι ρε παιδί μου όταν λέμε ψέματα
χαχαχα...
και μην αρχίσετε τα πρόστυχα :Ρ

φιλιά κορίτσι

ΑΝΤΙΓΟΝΑΚΙ είπε...

Λεμε κανενα ψεματακι αλλα χωρις να κανει κακο σε αυτον που το λεμε.......οσο για τα ΜΕΓΑΛΑ ψεματα ε ειναι μια τεχνη και αυτο.......
Καλησπερα σου Σοφη!!!!

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

tsouxtra και πάλι κατά Χάρη και Πάνο "τα λόγια τα μεγάλα που χω πει.."
Φιλί μεγάλο όμορφη. έλειψες

Selena δε κουράζομαι εύκολα. Την επόμενη φορά σε περιμένω με περισσότερα. Καλωσόρισες :)

Katerina αχαχαχαχαχαχαχα είσαι μικρό ακόμα γι αυτό προβληματίζεσαι!Με τον καιρό θα μάθεις να κατανοείς τις "αλήθειες" των άλλων :)

AERIKO αν θέλει λέει... Μάθε τέχνη κι άστηνε κι άμα πεινάσεις πιάστηνε που λέει και η παροιμία :))

Καλημέρεςςςς

Άιναφετς είπε...

ΚΟΥΙΖ:
Τώρα, θα ήθελα να ρωτήσω, όσους νομίζουν πως Τον-έχουν-Στο- Χέρι: Όταν επί ένα χρόνο ακριβώς, ξέρεις "μια" αλήθεια που πονά και ο Άλλος δεν σου λέει, ούτε ψέματα γι' αυτό που ξέρεις, αλλά ούτε και την αλήθεια, αυτό τι ΕΙΝΑΙ;
Μ' αρέσει πως γράφεις...Άσε- Τον- Να-λέει-παπαριές!

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

Αιναφετς αυτό είναι άβολη κατάσταση και λύνεται με μια ωραία τηγανιά. στο κεφάλι! :))
Καλή σου μέρα.Περιμένω ειδικά ξόρκια για κακούς ψεύτες :)

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ τα ψέμματα δεν τα γουστάρω. Με στέλνουν γενικώς για τακούνια... (γαμώ τις εκφράσεις, πρέπει κι αυτή να την κάνουμε μπλουζάκι!)
Εγώ την αλήθεια τη θέλω στεγνή και αλάδωτη σαν πίτα από σουβλάκι. Σκληρό μεν αλλά επικοδομητικό δε. Τουλάχιστον δεν ζεις με αυταπάτες...

Ελένα Μπαμπούσκα είπε...

Κανείς δε τα γουστάρει τα ψέμματα αλλά και κανείς δεν είναι ικανός και αρκετά δυνατός να ζει με την αλήθεια - γνωρίζοντας έτσι τον άλλο όπως πραγματικά είναι, και όχι μένοντας με μια εντύπωση της εικόνας που του ταιριάζει περισσότερο -.
Ε, καλά να πάθουμε τότες, που κρυβόμαστε πίσω από τα δαχτυλάκι μας και προτιμάμε να ζούμε σε ψευδαισθήσεις.

Η μεγαλύτερη υποκρισία όπως λες, είναι να πληγωθείς ή να θιχτείς όταν αποκαλυφθεί το ψέμμα του άλλου.