Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Μετά μας φταίνε οι άντρες...

Σκηνή πρώτη. Ροζ μπουμπού με μπουκλάκια και ασημί μποτάκια, σε ηλικία -μπουσουλάω-θα-πέσω-δε-θα-πέσω-, έχει βάλει κάτω μπόμπιρα και τον κοπανάει με κάτι που μοιάζει με σφυνοτουβλάκι. Η μαμά της παρατηρεί το όλον θέαμα και γυρνώντας με περηφάνια στη φίλη λέει « Καλά δε παίζεται! Μη της πάρεις το δίκιο! Σαν αντράκι παλεύει!». Υποθέτω πως η αντίστοιχη μαμά του πιτσιρικά, θα έσκυβε το κεφάλι ντροπιασμένη, που ο γιος της φέρεται σα γυναικούλα…

Σκηνή δεύτερη. Εκκολαπτόμενη Barbie, κάπου εκεί στα δέκα, κλαίει απαρηγόρητη. Η μαμά μπροστά τη νουθετεί. «Σταματά να κάνεις σα γυναικούλα!»

Εδώ να κάνω μια παρένθεση. Δεν έχω τίποτα με τις barbie. Ως παιδάκι τις λάτρευα! Μη σου πω, αν βρω, ακόμη παίζω. Αλλά κάπως τα είχα στο μυαλό μου από μικρή, πως η barbie είναι κούκλα και παίζουμε μαζί της κι άμα γίνεις εσύ σα barbie θα παίζουν οι άλλοι με σένα. Anyway, ούτε με τις barbie έχω πρόβλημα, ούτε με το στυλ Barbie, εφ όσων δε μου επιβάλουν να το ακολουθησω. Το πρόβλημα μου είναι με τα αντικρουόμενα μηνύματα, που δίνουν όλες αυτές οι μάνες στα κορίτσια τους. Που πρώτα τις ντύνουν μπομπονιέρες και μετά περιμένουν απ αυτές να φέρονται σα τρόφιμοι αναμορφωτήριου. Κλείνω τη παρένθεση.

Σκηνή τρίτη. Πίνω καφέ αμέριμνη ώσπου πιάνει το αυτί μου κουβέντα σε διπλανό τραπεζάκι. Γυρίζω διακριτικά –ξέρεις, τρύπια εφημερίδα, γυαλιά και τέτοια- και βλέπω έφηβη με στυλ me scene –για τους μη μυημένους my scene είναι η ροκ έκδοση της barbie. Πιο ροκ αλλά πάντα barbie- με κυρία μεγαλύτερη, μανά, θεια, πολύ μεγάλη ξαδέρφη, θα σε γελάσω. Και λέει η μικρή «Κι εγώ του είπα πάρε τα αρχίδια μου!» κι έφυγα. Και απαντάει η μεγάλη «Καλά έκανες. Στη γλώσσα τους θέλει να μιλάς!»

Όπα? Στη γλώσσα τους? Εγώ ξέρω πως «στη γλώσσα τους» μιλάμε μόνο σαν τουρίστες, ή σαν μετανάστες. Εδώ είναι η αντροχώρα ? Κι εμείς τί από τα δυο είμαστε? Τουρίστριες ή μετανάστριες?

Όλη αυτή η ιστορία είναι καθαρά και μόνο γυναικεία. Δεν είναι απωθημένο ανδρών να δουν τις γυναίκες σαν άντρες. Ανακυκλώνεται από μάνες σε κόρες, από φιλενάδες σε κολλητές. Έχω ακούσει άπειρες μάνες να λένε «Α, δε τη φοβάμαι. Όταν μεγαλώσει θα γαμάει και θα δέρνει» κι έχω ακούσει ελάχιστες να λένε «Α, δε τη φοβάμαι. Όταν μεγαλώσει θα γίνει πραγματική ΓΥΝΑΙΚΑ»

Τώρα που το σκέφτομαι έχω ακούσει να μιλάνε «στη γλώσσα τους» και μαγαζάτορες που πλησιάζουν πελάτες-τουρίστες. Μήπως τελικά είμαστε για πούλημα?

26 σχόλια:

Kleine wolke είπε...

Νομίζω πως το θέμα είναι ότι όλοι λίγο πολύ νοιώθουμε την ανάγκη κάπως να πουλήσουμε τον εαυτό μας(ακολουθώντας κάποιο πρότυπο) και δεν ξέρουμε με ποιό τρόπο.Για μερικούς ανθρώπους είναι δύσκολο.Για άλλους δεν τίθεται καν θέμα "πώλησης"(αυτοί είναι οι τυχεροί που ξέρουν ποιοί είναι και τι κάνουν και τι θέλουν) κι όλοι οι υπόλοιποι απλώς χοροπηδάμε μπροστά στους μαγαζάτορες.
Το dna της μαΐμούς κάνει πάρτυ μέσα μας.
Καλημέρα και καλως σε βρήκα :)

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

Το dna της μαιμούς! Καλό.
Καλώς όρισες! Πιάσε καφέ :))

Sophia Kollia είπε...

Εκ πείρας, χρειάστηκε να μιλάω σαν νταμαρτζής για να με ακούνε, και ακόμα και τώρα, ΠΡΑΓΜΑΤΙ αν δεν μιλήσεις έτσι δεν σου δίνει κανείς σημασία, ουτε αγόρι ούτε κορίτσι!!
Αστα,
καλημέρα

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

sofia τουλάχιστον έτσι σε καταλαβαίνουν όλοι. Φαντάσου πάλι να σε καταλάβαιναν μόνο τα αγόρια...
Καλή σου μέρα

Μάτα είπε...

Βασικά πιστεύω ότι η γυναίκα τώρα τελευταία έχει χάσει την θηλυκότητά της΄μ΄αυτά που λέει ή κάνει.Τώρα αν φταίνε γι αυτό οι άντρες δεν ξέρω, αλλά πιστεύω πως μιά πραγματική Γυναίκα δεν χρειάζεται να βρίσει για κάνει αισθητή την παρουσία της. Από μέσα της ίσως αλλά απέξω...ψυχραιμία και ανωτερότητα κορίτσια!

Καλή σου εβδομάδα

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

Μάτα όχι δε φταίνε οι άντρες. Γιατί αν πούμε πως φταίνε οι άντρες θα πρέπει και να παραδεχθούμε πως μας χειρίζονται άψογα. Καλή εβδομάδα και σε σένα.

Eva Stamou είπε...

Ζούμε σε μία κοινωνία -και αυτό δεν ισχύει μόνο για τη χώρα μας-που υποτιμάει και με διάφορους τρόπους παραμορφώνει την έννοια της θηλυκότητας, την ίδια στιγμή που θαυμάζει απεριόριστα την έννοια του ανδρισμού. Κατά τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης τα αγοράκια και τα κοριτσάκια μαθαίνουν ότι μια πληθώρα θετικών χαρακτηριστικών όπως η ευθύτητα, ο δυναμισμός, η ντομπροσύνη, η τιμιότητα συνδέονται με τον ανδρισμό και τα αντίθετά τους...με τη θηλυκότητα. Είναι πολύ άσχημη και παραμορφωτική η εικόνα που όλοι έχουμε για το τι σημαίνει γυναικεία συμπεριφορά κι αυτό ίσως ως έναν βαθμό εξηγεί τα σχόλια των μαμάδων. Το σοκαριστικό είναι ότι δεν συνειδητοποιούν πως την ίδια στιγμή που απαξιώνουν και βρίζουν τους άντρες, επικροτούν την συμπεριφορά που οι ίδιες θεωρούν 'γνήσια αντρική' και προτρέπουν τις κόρες τους να την υιοθετήσουν.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

Eva γι αυτό ακριβώς λέω πως είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα και σε σένα

Τσουχτρα είπε...

...."πραγματική ΓΥΝΑΙΚΑ"... για άλλες είναι το full-extra περιφερόμενο ντεκαπάζ , για άλλες αυτό το "πάρε τα αρχίδια μου!" που δεν διαθέτουν, άρα δανείζονται και πόσο μακριά να πας με δανεικά...
Η κακή αντιγραφή πάει σύννεφο και η γυναίκα για βρούβες...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα Σοφία !

Flonsavardu είπε...

αυτό που με σοκάρει πιο πολύ δεν είναι η βρισιά, γιατί και εγώ βρίζω- αν και σπάνια θα πω αυτή τη φράση, παρά μόνο για πλάκα, εφ' όσο δεν έχω αρχίδια δεν βρίσκω και το λόγο- αλλά το ότι η μεγαλύτερη είπε αυτή την μπαρούφα! δεν αντέχω να αντικρύζω τέτοια ανοησία από τους μεγαλυτέρους. εγώ αν το έλεγα αυτό στη μαμά μου θα με σκυλόβριζε με τη σειρά της που χρησιμοποιώ τέτοια γλώσσα. και σε οποιονδήποτε δηλαδή να το έλεγα, δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να το επικροτούσε. άκου έτσι πρέπει!

τέλος πάντων λίγο εκτός θέματος αυτό που λέω. για το κυρίως θέμα με καλύψατε οι παραπάνω :)

καλημέρα!

korinoskilo είπε...

ο κεν εχει αραγε τετοια προβληματα?

υπαρχει σωστη γυναικεια συμπεριφορα?
και πια ειναι αυτη?
σαβουαρ βιβρ για γυναικες?

εγω θα λεγα να ειναι η καθεμια μας αυθεντικη ..... οταν ειναι να βρισει να βρισει ... και οταν ειναι να κανει νιαου ας κανει

και στην τελικη τι θελουμε .. να γινουμε μπαρμπι αφου την κατακρινουμε και την εχουμε για την χαζη ξανθια?

gnostosagnostos είπε...

εγω ξερω οτι οι αντρες θηλυκοποιουντε και οι γυναικες αντροποιουντε.Τωρα τι φταιει δεν ξερω αλλα δεν ειναι και οτι καλυτερο,μας εχει παρασυρει η γαμωεποχη μας

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

Tsouxtra έχεις δίκιο. Yπάρχουν διάφορες απόψεις για το τί σημαίνει γυναίκα.Αλλά μέσα μας όλες ξέρουμε να την αναγνωρίζουμε.

flonsavardu καθόλου εκτός θέματος :)

korinoskilo αυτή η αυθεντικότητα θα μας φάει..

γνωστος αγνωστος ένα πράμα έτσι :)

manetarius είπε...

Χα! Για πέρνα μια βόλτα από τη δουλειά μου... κανείς δεν μου έδινε σημασία όσο ήμουν γλυκιά και ευγενική... μόλις άρχισα τα γαμωσταυρίδια είναι όλοι σούζα.... άστα δγιάλα.. τα θυμίθηκα και φούντωσα πάλι!

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

manetarius σους καλό μου μη συγχίζεσαι! να! καφεδάκι :))

Theogr ο κηπουρός είπε...

Το κακό είναι πως θέλετε ισότητα και όχι ισοτιμία. Και με αυτό το λάθος γαλουχήθηκαν γενιές γυναικών με αποτέλεσμα- και συγγνώμη -κάτι που φέρνει σε Frankenstein . Καλώς σε βρίσκω καλή εβδομάδα.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ είπε...

Μετά απ' όλα τα σχόλια... θα συμφωνήσω μ' εσένα Σοφία...

Και πάλι, η άποψή σου Respect!...


Μια Κυρία, ρε παιδια! Μια Κυρία! Έχουμε πήξει στις Barbie και σ' αυτές που θα 'θελαν να 'ναι άντρες!...

anna είπε...

Δεν έχω καμία διάθεση να το παίξω τίποτα!!Είμαι αυτή που είμαι !! Με τα πάνω και τα κάτω μου!!!Για κουκλίτσα και νιάου μπα!!!Περισσότερο σε μπετατζή με βλέπω!!Φιλιά!!!

Stamskoup είπε...

..δεν ξέρω αν προτιμώ περισσότερο να βλέπω μια γυναίκα να το παίζει νταλικέρης απο το να βλέπω μια γυναίκα να παριστάνει την φραουλίτσα..
..αυτό που ξέρω είναι ότι ολοένα και σπανιότερα συναντώ ΓΥΝΑΙΚΑ (με Γ κεφαλαίο) ..με αξιοπρέπεια, με χάρη με τσαμπουκα (όλα ταυτόχρονα και το καθένα μόνο του) ..τι έχουν πάθει τα κορίτσια άραγε; (..ΧΑ! τίτλος επόμενης ανάρτησης στο blog!)
Τα σέβη μου Mademoiselle d'aseton..σε σας και την αντίληψη σας..

Υ.Γ. όλος τυχαίως..και 'γω για rhidia έγραψα σήμερα!!

dsquared είπε...

Εχεις δικιο κανονικα θα επρεπε να πει η κοπελια ''...παρε το μουνι μου!''.
Δεν ξερω τι απο τα δυο εισαι, παντως σιγουρα ειμαστε ακομη στην χωρα τους.

din

p.s. οταν ενα αγορι κλαψουριζει θα του πουν, μην κανεις σαν γυναικουλα. Κανονικα δεν πρεπει να του πουν μην κανεις σαν αντρουλης?

dsquared είπε...

@ stamskoup
Και εγω το ιδιο θα ελεγα, σπανιζουν οι αντρες ''..με αξιοπρέπεια, με γοητεια με τσαμπουκα''.
Αρα δεν θα πρεπει να μιλαμε για φυλα αλλα για προσωπικοτητες. Στην τελικη ποιος θα μου απαγορευσει να βρισω γιατι θεωρειτε ανδρικο προνομιο? Συντηρητικουριες, στερεοτυπα... προσθεσε οτι θες εδω.

din

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

theogr θα προτιμούσα να πω πως είμαστε ακόμη στη φάση του φανατισμού :)

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ αμα σας βρούμε είναι σίγουρο πως θα την αναγνωρίσετε???

anna όλοι παίζουμε ρόλους κάποια στιγμή στη ζωή μας. Άλλες φορές πετυχυμένους κι άλλες όχι

stamskoup έχουν πάθει πανικό με σας που μπλέξανε!

dsquared δε θα είμασταν στη χώρα τους όμως αν η κοπέλα όντως έλεγε "πάρε το μουνί μου" έτσι δεν είναι?

Καλημέρα σε όλους!

Stamskoup είπε...

..ωχ! μη βαράτε ρε κορίτσια!! ..και ΄γω μαζί σας είμαι!
Din μα και ΄γω για προσωπικότητες μιλώ (..και όντως είναι πολύ δυσκολότερο να βρεις άντρα με αυτά τα χαρακτηριστικά παρά γυναίκα..οι άντριδοι βλέπεις έχουν πάθει γενικά μια δηλητηρίαση απο την τεστοστερόνη ..και καλα!)..στην περίπτωση μου, για γυναίκες
aSeTon...
..έχεις ανελέητο δίκιο..

dsquared είπε...

@ Stamskoup

''...απο την τεστοστερόνη...''

ΤΗΝ ΠΟΙΑ ΤΟΥΣ?

din

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ είπε...

@MASX
"αμα σας βρούμε είναι σίγουρο πως θα την αναγνωρίσετε???"
Σαν τον τυφλό το φως του!...

@din
"ΤΗΝ ΠΟΙΑ ΤΟΥΣ?"
Αμφισβήτηση ήταν αυτό;