Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Επίπεδα και δάπεδα

Και πετάγομαι εν εξάλλω –τί όνειρο να ΄βλεπα άραγε- από το κρεβάτι και λέω «Σοφία τέρμα τα άρλεκιν καιρός να αποκτήσεις επίπεδο». Τώρα βέβαια κάθε φυσιολογικός άνθρωπος, όταν ξυπνάει, σκέφτεται τη δουλειά, το φαί, το γκόμενο, αλλά απ αυτό να καταλάβεις τί τρέλα κουβαλάω η γυναίκα…

Βγαίνω που λες, σαν τη τρελή, το ένα πασούμι στο πόδι, το ένα στο χέρι και το μπικουτί να μου κόβει τη θέα και εφορμώ στον Ιανό της γειτονιάς.
Όπου πετυχαίνω πωλήτρια, ώ συγνώμη, σύμβουλο- το ξέρες εσύ πως ο πολιτικά ορθός όρος είναι σύμβουλος και όχι πωλήτρια? πώς λέμε τους πωλητές φαρμάκων, ιατρικούς επισκέπτες? ένα πράμα έτσι!- με τη σφουγγαρίστρα στο χέρι, να συμβουλεύει το πάτωμα για τη προσωπική του υγιεινή.
Με κοιτάζει κάνει ένα βήμα πίσω, τη κοιτάζω κάνω ένα βήμα μπρος, ξανακάνει, ξανακάνω και μη σε κουράζω, με το περίεργον τούτο χορευτικόν τη κολάω στο τοίχο, όπου και –απελπισμένη- κάνει την ερώτηση
-Τι θέλετε?
-Να αποκτήσω επίπεδο.
-Τώρα αμέσως?
-Μια κι έξω!
Πάει η ψυχή της στο τόπο της –κακώς- σου λέει μουρλή είναι όχι επικίνδυνη-πάλι κακώς- κι αρχίζει να μου λέει διάφορα συνθηματικά, για σχολές και ειδή γραφής -και που είναι το λεξικό μου λέξη δε καταλαβαίνω- και μετά πολλών διαβουλεύσεων, είπα να αφεθώ πάνω της, κουλτουριάρα φαινόταν, και να πάρω ότι μου προτείνει. Και βγαίνω με ψηλά το κεφάλι από τον Ιανό, κρατώντας σαν λάφυρα πολέμου, τα 100 χρόνια μοναξιάς, τον έρωτα στα χρόνια της χολέρας και το Baudolino.

Πάω σπίτι κάνω καφέ κατεβάζω ακουστικό και λέω Σόφη αυτό ήταν ξημερώνει νέα μέρα για σένα!
Ποια νέα μέρα παιδιά??? Που με βρήκε η νύχτα- και η επόμενη και η μεθεπομένη- ένα κουρέλι!
Τα εκατό χρόνια, που εκατό να ΄ναι οι ώρες του Παναγία μου, κακόχρονο να ΄χει τη ψυχή μου βγάλε. Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, ιστορία αγάπης σου λέει ο άλλος, που χρειάστηκε να περάσουν χρόνια και ζαμάνια, άσε που ξεπάστρεψαν τη μισή υφήλιο, για να ζήσουν μαζί, λίγο πριν το μνημόσυνο. Να ψυχορραγούν οι χιλιάδες χολεριασμένοι γύρω τους κι αυτοί εκεί να κοιτάζονται στα μάτια. Άσε ποια το Baudolino που, στις διακόσιες σελίδες, το έβαλα στήριγμα στη πόρτα, γιατί φύσαγε.

Μέρες, μήνες, χρόνια μετά, κι αφού είχα κάνει τη βιβλιοθήκη ταπετσαρία, είπα να δώσω άλλη μια ευκαιρία σ αυτή τη σχέση. Και τα ξανάπιασα. Και τα ξαναδιάβασα. Και πήρα και τις πουτάνες της ζωής του (τίτλος είναι μη σκιάζεσαι)

Και αυτό έχω μόνο να πω: Ο κύριος Márquez έχει απίστευτο ταλέντο στις δημοσιές σχέσεις και στο να γεμίζει άπειρες σελίδες, με μεγάλα τίποτα. Οσος για τον κύριο Eco, όποιος διάβασε το Baudolino και το κατάλαβε ας σηκώσει το χέρι του.

Δε ξέρω πως δημιουργούνται οι τάσεις, ποιος τις δημιουργεί και πως αλλάζουν μετά, πάντως, σίγουρα, δε δημιουργούνται με βάση τη πραγματική άξια ενός έργου.
Μήπως ξεχάσαμε την εποχή που όλοι, μα όλοι, διάβαζαν με μανία και απίστευτη σοβαρότητα τον Coelho -καλός παραμυθάς αλλά μέχρι εκεί- λες και ετοίμαζαν το διδακτορικό τους?

22 σχόλια:

tantoguanto είπε...

Εχω την γνώμη ότι ο Κοέλιο αποβλάκωσε μια γενιά γυναικών.
Το πράγμα γίνεται εκτός από εκνευριστικό και επικίνδυνο!
Καλημέρα Σοφούλα!

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

Πόσο με νιώθεις πόσο! Καλή σου μέρα tantoguanto:)

aKanonisti είπε...

Κοέλιο δεν άντεξα να διαβάσω....
Προσπάθησα 2-3 φορές... δεν τον τελειώνα...με τίποτα....
Αλλά... Μαρκέζ????
Μήπως δεν πήρες τις θλιμένες.. και σου δώσαν τίποτα χαρούμενες???
Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
Ηταν καλούτσικες οι πουτάνες...

korinoskilo είπε...

μμμμμμμ μαλιστα ....... το καταλαβαμε το επιπεδο σου :ρρρρ

καλημερουδιαααα

Stamskoup είπε...

..ΠΕΣ' ΤΑ! ΠΕΣ' ΤΑ!
(..τά λεω και ΄γω και με κοιτάν περίεργα τα ντουγάνια που θεωρούν must να τα διαβάζουν αυτα!)

ΡΕ.. με ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΦΑΡΑΩ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΛΑΚΩΣΕΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ!!
..εχουν πάρει εργολαβία την πχιότητα και την πρωτοπορία (..ποια πρωτοπορία! ..τα ίδια εδώ και 30-40 χρόνια!) 5 - 10 αλλαζόνες γερομαλάκες! ΕΤΣΙ οπως τα λές είναι και για τον Eco (Ρε αμαρτία, το χαρτί που γεμίζει το άτομο!) ΕΤΣΙ και για τον Coelho ΕΤΣΙ και για τον Marquez (..Α, και γαμ.. με το ψυχοπλάκωμα σας! καλύτερα να ακούω Καζαντζίδη)
..Τα απόλυτα και απύθμενα σέβη μου!!

anna είπε...

Για Μοράβια και Κούντερα δεν άκουσα κάτι????Χάλια κι'αυτοί???Μην τα ισοπεδώσουμε όλα!!!Τότε ας αρχίσουμε να διαβάζουμε μόνο Δημουλίδου!!!Καλημέρα.

manetarius είπε...

χΑ! Εδώ είμαστεεε!!!
Επειδή υπήρξα σύμβουλος επί 8 συνεχή χρόνια, κάθισε κι άκουσε με προσεκτικά!
Ο κοέλιο βλάπτει σοβαρά την υγεία και προκαλεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις!
Εγώ βέβαια δούλευα στο τμήμα της ψυχολογίας-κοινωνιολογίας- πολιτικής-φιλοσοφίας(αμ τι, παίζομ';) και δεν ξέρω πολλά από λογοτεχνία. Σε καμία περίπτωση ο Κοέλιο δεν είναι φιλόσοφος πάντως (έτσι μας ζητούσαν τα βιβλία του.."που έχετε φιλοσοφία..Κοέλιο;"). Ο Έκο έχει γράψει και μερικά βιβλιαράκια πολύ διασκεδαστικά όπως το "Πως να διαψεύσετε μια διάψευση" που το διαβάζεις άνετα, ευχάριστα και λες οτι έχεις διαβάσει και Έκο(καλό;).
Αχ... έχω πολλά να σου πω αλλά έπιασα ήδη την πολυλογία (εμ, βέβαια τι σύμβουλος είμαι)... πάντως πολλοί συγγραφείς είναι υπερτιμημένοι από τους δήθεν κουλτουρέ που απλώς τα αγοράζουν για να "δείχνει" ωραία η βοβλιοθήκη τους...
Εγώ πάλι δεν αντέχω τον Κούντερα..αλλά έχω διαβάσει την μεταμόρφωση του Κάφκα (τρομακτικόοοο...)..άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!
Να διαβάζεις ότι σου γουστάρει αλλά με λίγη προσοχή..:)

(στην πρώτη επίσκεψη δεν παίρνω λεφτά..χιχιχιχι)

manetarius είπε...

Ααα...ξέχασα..Μάρκες δεν έχω διαβάσει αλλά έχω καβάτζα 2-3 βιβλία του στο σπίτι μήπως και διαβάσω κάποτε(σσσ...μην το πεις στην ακανόνιστη)

Caramel είπε...

Symfwnw me ton Coello, diafwnw me ton Marquez! Isws na ftaiei kai h katagwgh h koinh kai de to blepw antikeimenika ti na pw..

Oso gia to Baudolino kai ton Eco..
Panaia 'm! Diakosies fores epiasa na diabasw kai to Baudolino kai otidhpote allo toy Eco kai diakosies fores me phre o ypnos.. :|

dsquared είπε...

Marquez den eχω διαβασει ποτες, μονο ταινιες βασισμενες στα βιβλια τους εχω δει και δεν τρελαθηκα. Ασε που η Dan, που τον εχει διαβασει μου τον εχει θαψει. Τον Κοελιο τον πηρα πρεφα και δεν τον διαβασα, τον εκοβες απο 10 μετρα μακρια οτι ηταν κομπογιανιτης.

din

Flonsavardu είπε...

τον κοέλιο τον έχω φάει στη μάπα και με το παραπάνω. και δεν γράφει καλά. αλλά αν μη τι άλλο όμως τα βιβλία του διαβάζονται ευχάριστα. του μαρκέζ έχω διαβάσει τη χολέρα και εγώ, στα 16 μου. τότε με ενθουσίασε τόσο πολύ που μου έχει αφήσει μια απίστευτα μεγάλη ιδέα για το βιβλίο. πάντως απ' όσο θυμάμαι κακό δεν το έλεγες. έκο δεν έχω διαβάσει για να σου πω!

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

korinoskilo να μου επιστραφούν πάραυτα τα άρλεκιν που σου δάνεισα!! :))))

stamskoup τα ΄πα τα ΄πα

anna έχω διαβάσει την αβάσταχτη ελαφρότητα και τις προδομένες διαθήκες και όχι δε μου άρεσε. Επίσης τα διηγήματα που σκόρπισαν στο δρόμο και όχι ούτε αυτό μου άρεσε. Αν όμως έχεις κάτι άλλο να μου προτείνεις ευχαρίστως να το δοκιμάσω! Οσο για τη Δημουλιδου μια χαρά είναι.Ξέρεις πόσες κυρίες ντρέπονται να βγάλουν τα Νόρα στη παραλία μη τις πούνε κατίνες? :)

manetarius ακούω προτάσεις κοινωνιολογίας φιλοσοφίας!!! :)))

caramel 8a htan koyrastiko na symfwnoume oloi.etsi ki alliws einai proswpikh mou kai mono apopsh :)

dsquared κομπογιανίτης! μ' άρεσε!:))

Καλημέρες σε όλους

delfinoula είπε...

Εμ κι εσύ μαζόχα μου... Δεν έπιανες τον Καζαντζάκη τον Παπαδιαμάντη και τον Ταχτσή... Ίλεος δηλαδίς...

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

delfinoula μου δεν ήξερα δε ρώταγαααα η έρμηηηηη

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

flonsavardu όταν και αν διαβάσεις θα περιμένω γνώμη.Καλημέρα σου :)

tsaousa είπε...

Συμφωνώ με τα περισσότερα σχόλιο και φυσικά και με την ανάρτηση.
Τα ίδια έχω διαβάσει καιεγώ και πάντα αναρωτιόμουν πως στο διάλο γεμίζουν 500 σελίδες με το τίποτα. Ταλέντο θα μου πεις.
Ταλέντο και το δικό μας να αναγνωρίζουμε το τίποτα...

Στην παραλία διαβάζω περιοδικά και εφημερίδες, μόνο.
Σπίτι διαβάζω πια μόνο μπλογκς.
Η νέα λογοτεχνία.

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

akanonisti με πρόδωσε το scroll! το καλύτερο των τριών όντως αλλά αό το τίτλο περίμενα μεγάλα πράγματα!!

tsaousa όλοι κρύβουμε μέσα μας ένας μικρούλη συγγραφέα τελικά. Λες να γίνει τέρας??

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ είπε...

Αν είχα διαβάσει θα έλεγα την άποψή μου με σιγουριά...
Αλλά μάλλον συμφωνώ!... Μαλακοκουλτουριάρηδες που έχουν ταλέντο μόνο να περιγράφουν γλαφυρά το τίποτα!...

Εκτός από blogs διαβάζω και comics (όχι "μικιμάου") και είμαι περήφανος γι' αυτό, διότι υπάρχει ΠΟΛΥ ψωμί εκεί μέσα...

tsaousa είπε...

Τέρας γίνεται μίλις δει τα φράγκα.

tsaousa είπε...

Μόλις (τι έχω πάθει, ούτε με φρεσκοβαμμένα νύχια να έγραφα..)

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ και τα μικιμάου καλά είναι :)

tsaousa δε μας βλέπω να πληρωνόμαστε!

Caramel είπε...

Fysika den eipa to anti8eto! :)